donderdag 16 februari 2017

ADEMEN

Ademen lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar als je de manier waarop je ademt verandert, heeft dat direct invloed op je lichaam. Ademen doe je over het algemeen onbewust, maar je zou op ieder gewenst moment de controle kunnen overnemen en je ademhaling veranderen. Zo kan je er voor kiezen om langzaam of snel, diep of ondiep te gaan ademen. Je kan er zelfs voor kiezen om je adem in te houden totdat je flauwvalt. Gelukkig neemt je lichaam dan snel de ademhaling weer over!

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar stress en de invloed van ademhalen. Bij stress is de sympathicus van je zenuwstelsel actief. De sympathicus maakt dan gebruik van je ‘interne batterij’. En maakt je lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Je ademhaling gaat sneller, je hart gaat tekeer, je bloeddruk stijgt en je spieren spannen. Je bent klaar voor actie!
In rust wordt je ‘interne batterij’ weer opgeladen, de parasympaticus van het zenuwstelsel is dan actief. Je lichaam herstelt zich. Je ademt langzamer, je hartslag gaat omlaag, spierspanning daalt en je spijsvertering komt weer op gang. Dit zorg voor lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je voelt je kalm en rustig, je krijgt weer energie.

Wanneer je interne batterij te weinig wordt opgeladen dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Je lichaam herstelt dan niet meer goed en je hebt voortdurend te weinig energie. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek nu duidelijk aangetoond dat je door een rustige en regelmatige ademhaling de parasympaticus snel kunt activeren. Zo kun je eenvoudig en doeltreffend je interne batterij weer opladen!

Je kunt een consult afspreken waarop ik je de juiste manier van ademen kan aanbieden.
De kosten bedragen 10 euro voor het consult.
info: meditatieinvolendam@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten